İskeçe veya Xanthi, Yunanistan’ın kuzeyinde bir şehir
Tarihi MÖ 879 senesinde dayanan İskeçe, Osmanlı döneminden kalma birçok eser ve yapıya da ev sahipliği yapıyor. Karnaval ise yaklaşık 50 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Rio Karnavalı’ndan sonra en büyük karnaval özelliğini taşıyan İskeçe Karnavalı’nın dayandırıldığı efsane ise şöyle; Hz. İsa’nın ileride peygamber olacağına ilişkin söylentiler artar. Hz. Meryem’e de oğlunun bulunup katledileceği haberi gelir. Halk çocuk İsa’nın bulunmaması için tüm çocukların yüzünü boyarlar, tanınmaz hale getirirler. 10 günün sonunda bu haberlerin asılsız olduğu anlaşılınca İsa ve diğer çocuklar temizlenir. Hz.İsa’nın hayatının kurtulmuş olması sebebiyle bütün halk eğlenir. Maskeler takarlar, yüzlerini boyarlar, dans ederler. Ertesi gün de dini bayramlarına girerler. İskeçe Karnavalı Yunancası Apokries olan dönem Ortodoksların 45 gün süren oruç başlangıcıdır.
Kostüm giymeyenler kendini garip hissediyor
Yaklaşık 40’ı aşkın kültür dernekleri katılımıyla gerçekleştirilen festival , şubat ayının son hatftasında yada mart ayının ilk haftasında gerçekleştiriliyor. Sokaklar yüzleri maskeli veya boyalı, çeşit çeşit yaratıcı kostüm giymiş insanlar ile doluyor.
Rio Karnavalı’ndan sonra en büyük karnaval
Yunanistan’ın dört bir yanından gelen konuk grupların geçit törenine katılmalarının yanı sıra karnaval döneminde konser, tiyatro, müzik ve dans geceleri, şarap tadımları ve sergiler düzenleniyor. Karnavala yalnız İskeçeli’ler değil Yunanistan’ın ve Balkanların pek çok yerinden insanlar akın ediyor.
Karnavalı korteji
Korteje katılan insanlar genelde kolonların dibinde yerini alıyor. Yürüyüp dans edenler, düdük çalanlar, sprey sıkanlar, kenarda bekleyen insanların yüzünü boyuyor. Uyum sağlamak için festivalden önce alışveriş mağazalarına giderek rengarenk şapkalar, maskeler, kıyafet ve peruklar satın alabilirsiniz. Ayrıca yollarda bir çok seyyar satıcının maske, peruk ve karnaval şapkası sattığını göreceksiniz.
İskeçe Karnavalı için pek çok tur firması bu dönem tur düzenliyor. İstanbul’dan 398, İpsala Sınır Kapısı’ndan ise 141 km mesafede bulunan İskeçe’ye otobüs ve özel araçla gidilebiliyor. İskeçe, çevresinde bulunan Kavala, Gümülcine ve Dedeağaç gibi şehirler bulunuyor.