‘Nasıl yazılır?’ … Meraklılarına senaryo yazmanın matematiğini anlatan kitaplar
Sinema Dersleri – Sergei M. Eisenstein
Sovyetler Birliği’nin en büyük sinemacılarından Sergei Mihailoviç Eisenstein’ın “Sinema Dersleri”, öğrencisi Vladimir Nijni’nin derslerde tuttuğu notlardan oluşuyor. Eisenstein’ın sinema eğitimi verdiği öğrencilerle soru-cevap yöntemi üzerine kurulan kitap, sahne tasarımı tekniklerinden, bir kitabın ya da öykünün filme nasıl aktarılacağından, sahneye koyma, sahne üzerinde planlama, çekim teknikleri ve oyunculuk gibi sinemasal sahneleme üzerine derslerden oluşuyor.
Yazarın Yolculuğu Senaryo ve Öykü Yazımının Sırları – Christopher Vogler
Christopher Vogler, “Yazarın Yolculuğu”nda, öykücülüğün büyülü dünyasına götürüyor okurları. Joseph Campbell ve Jung’un çalışmalarından yola çıkarak, bir öykü anlatmanın binlerce yıldır değişmeyen temel ilkelerini ayrıntılarıyla ele alan kitap, mitolojinin derinlere uzanan kökleriyle günümüz öykücülüğü ve film senaryoları arasındaki ilişkiyi, bütün okurlar tarafından rahatlıkla takip edilebilecek bir üslupla anlatıyor.
Senaryo Yazımı – William Miller
Her şey bir senaryoyu başlatabilir. Başlama atışını duyan beyin harekete geçer, sahnelerden repliklere, düşsel yüzlerden, ürkütücü imajlara sıçrayarak ilerlemeye koyulur. ‘Sinapsis’, ‘Film Öyküsü’, ‘Tretman’ gibi tuhaf isimleri olan istasyonlar arasında, benzersiz bir serüvene doğru sarsılarak ilerler. Ama öncelik hep hikayededir. Çünkü filmler hikayeler üzerine inşa edilir.
Bir Senaryo Yazmak – Michel Chion
İyi senaryolar kendiliğinden yazılmaz; iyi senaryo kaleme almak, özenli çalışmaların, deneyim ve eğitimle kazanılacak sezgilerin ve öyküleme sanatını beyazperdeye uygulamayı iyi bilmenin ürünüdür. Bu kitap da bu amaçla, sinemanın ayrı dönemleri ve farklı ülkelerinden özenle seçilmiş, hepsi ayrı bir senaryo türünü temsil eden dört klasik film senaryosunun derinlemesine çözümlenmesiyle hazırlanmış.